Print

» Teated metsast

Elioni sõit meelitas rattaässad Jõulumäele (Pärnu Postimees)

Jalgratturite võistlustest tiine suvi ei takistanud Eesti tippe end Jõulumäe raskele rajale tühjaks sõitma tulemast, elu parima Elion Cupi sõidu tegi ka Pärnu kalevlane Timmo Jeret.

Staa˛ikas treener Ants Jeret kinnitas, et Jõulumäe maastikurada peetakse Eesti üheks raskemaks ja kiiremaks.

“Päris mitu tugevat meest tuli esimese ringi järel maha, tunnistades, et pingutasid soojas ilmas üle,” rääkis Jeret. “Sedagi pole varem olnud, et esimesed kümme meest kohe algusest igaüks eraldi sõitma jääb.”

Vana rattamees Jeret tunnistas, et oli võimas sõit ja tema teada jäid kõik nii raja kui korraldusega väga rahule.

“Eks me andsime endast parima, näiteks raja tähistamisega nägime rohkem vaeva kui kunagi varem,” kinnitas Jõulumäe tervisespordikeskuse pealik Enn Tasalain. “Rada on meil tõesti raske ja tehniline, pidevaid tempovahetusi nõudvate järskude tõusunukkidega. Varem nuriseti, et liivaseid kohti olla meil palju, aga seekord lõid vihmad raja kõvemaks ja minu, ka kunagise rattamehe arvates peabki maastikusõidul liiva ka olema.”

Timmo Jeret oli vanade tuusade kannul

Jõulumäe sõidu võitis ainsana ajaga alla kahe tunni Eesti läbi aegade edukaim maastikurattur, juba 43aastane Alges Maasikmets samuti M40 klassi kuuluva igipõlise rivaali Raido Kodaniporgi ees, kolmas oli Tauri Selder. Kuulsuste paraadi osalistest oli Sigvard Kukk viies, Jaan Kirsipuu kuues ja Caspar Austa seitsmes.

Pärnu kalevlane Timmo Jeret sai 11. koha, mida treenerist vanaisa Ants Jeret hindas kui senise karjääri parimat Elion Cupi sõitu. Ühtlasi tähendas see Timmole teist kohta M18 arvestuses.

Järgmine Pärnu kalevlane Kevin Lippe lõpetas 72. kohaga ja oli juunioridest seitsmes.

Jõulumäel oli 50 km täismaratoni kõrval kavas ka poole lühem ehk matkasõit. Matkamisest oli lugu siiski kaugel, kaheksa esimest tulistasid raja läbi kiiremini kui tunniga ja nende seas olid ka Vändra Viko noormees Siim Lehemets (6.) ning Pärnu kalevlane, M14 klassis teise koha saanud Carl Tõnismann (8.).

Märkimist väärib raudse, peagi 70 saava Kalju Kochi kümnes koht, eespool ka Vändra poisse Gert Kivistikku (11.), Mart-Anton Vendelini (13., M14 3. koht) ja Janar Jussi (18.)

Pärnakad tõid trekimedaleid

Eesti noorte meistrivõistlustel omniumis (200 m lendstardist + 1 km individuaalne jälitus + 1 trekiring paigaltstardist) oli Carl Tõnismann kõigil kolmel alal ja ka kokkuvõttes teine, M16 sprindis sai Siim Saavik teise, M18 samal alal Kevin Lippe seitsmenda koha.

M18 klassi 3 km individuaalses jälitussõidus sai Timmo Jeret hõbeda, Kevin Lippe oli viies ja Ahto Raba seitsmes. M16 klassi 2 km jälituse võitis Siim Saavik, kes sai veel 500 meetri paigaltstardiga sõidus hõbeda ja oli teine ka 60 ringi 10 vahefinišiga punktisõidus.

Timmo Jeret võitis M18 klassi 72 ringi 12 vahefinišiga punktisõidu, Ahto Raba oli kuues ja Kevin Lippe üheksas. Meeskondlikus 3 km jälitussõidus kuulus Pärnu Kalevile (Jeret, Lippe, Raba ja Saavik) pronks.

Siim Saavik sõidab Austrias

Tänavu nii maanteel kui trekil medaleid noppiv Siim Saavik on koos treener Kaido Juurikuga praegu Austria noortetuuril. Mõni nädal tagasi tugeval Läti velotuuril oli Saavik 13., samas sai Carl Tõnismann M14 arvestuses teise koha.

Timmo Jeret tuli aga Poola nelja päeva tuurilt, mille võitis Oskar Nisu ja kus Jeret oli 12.

“Viis meest tegid selle heaks, et Nisu võidaks, ränka tööd,” teadis treener Ants Jeret. “Tulemus oli, et tuli esikoht ja Eesti võitis ka võistkonnana.”